tiistai 18. maaliskuuta 2014

Blåbärspaj

Den här är en recept på en klassisk och mycket god blåbärspaj som är enkel att göra.

Tid: 1 timme
4 portioner.

Ingredienser:

Pajdeg:
- 2.5 dl vetemjöl
- 0.75 dl strösocker
- 0.5 tsk bakpulver
- 150 g smör
- 2 msk vatten

Fyllning:
- ca 3 dl (ca 225 g) blåbär färska eller frysta
- 0.5 dl strösocker

Servering:
- 4 portioner vaniljsås
    - eller ca 3 dl vispad vispgrädde
    - elle 4r portioner vaniljglass

Utrustning du behöver:
1 st pajform ca 18-20 cm i diameter.

Gör så här:

Pajdeg:
1. Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.
2. Skär smöret i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.
3. Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.
4. Tryck ut halva degen i en pajform ca 18-20 cm i diameter.
5. Grädda pajbotten i mitten av ugnen i 176 °C i ca 8 min.

Fyllning:
6. Fyll pajskalet med blåbär (går bra med både färska eller otinade frysta eller tinade frysta)
7. Strö över socker.
8. Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.

(Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mella två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.)

9. Grädda pajen i 175 °C i ca 20 minuter mitt i ugnen.
10. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti